سئو منفی، جنگی ناجوان‌مردانه!

سئو منفی رو می‌خوام با یه مثال خیلی ساده بهت توضیح بدم، حتما دوران مدرسه، از بین هم‌کلاسی‌ها یکی دو نفر بودن که همیشه بالاترین نمره رو می‌گرفتن و عزیزدل معلم بودن! همون بچه درس‌خون‌های رو مُخ که نمی‌خواستی سَر به تن‌شون باشه! دنیای سئو هم گاهی همین شکلی می‎شه. یعنی می‌بینی رقیبت جایگاه بهتری نسبت به تو داره و نمی‌تونی بهش برسی. حالا تو دو تا راه داری تا جای رقیبت رو بگیری: 1. یا از اون خیلی بهتر و قوی‌تر کار کنی. 2. بُکُشیش!

حالا در ادامه می‌خوام در مورد این که سئو منفی چیست و منظورم از کُشتن چیه، بیشتر توضیح بدم:))

سئو منفی چیست

سئو منفی چیه؟

خب اول از همه اینو بگم که برای سئو کردن یه وبسایت، یه سری اصول، قاعده و خط قرمزهایی وجود داره. قاعدتا زمانی که وبسایتی به شکل خواسته یا ناخواسته، خط قرمز‌های گوگل رو نادیده بگیره، با جریمه و افت جایگاه روبه‌رو می‌شه. درست مثل این که یه راننده، چراغ قرمز راهنمایی رانندگی رو رد کنه و بگه من ندیدم چراغ قرمز بود یا بگه نمی‌دونستم باید توقف کنم! در هر صورت باید جریمه رو پرداخت کنه. گوگلم همینه. کاری که رقبا می‌کنن اینه که با استفاده از تکنیک‌های سئو منفی، گوگل رو نسبت به شما بدبین می‌کنن تا گوگل جریمه‌تون کنه! به عبارتی طوری عمل می‌کنن تا گوگل باور کنه که این خودِ ما هستیم که داریم قوانینش رو زیر پا می‌ذاریم، در صورتی که شاید ما حتی روح‌مون هم از این داستان خبر نداشته باشه. همین قدر ظالمانه و بی‌رحمانه!

پس به زبان ساده:

به تکنیک‌هایی که رقبا با استفاده از اون‌ها باعث افت جایگاه و رتبه سایت شما می‌شن، سئو منفی گفته می‌شه. این تکنیک‌ها می‌تونه شامل کارهایی مثل لینک‌سازی اسپمی، هک کردن وبسایت، کاهش سرعت وبسایت و… باشه که در ادامه بیشتر توضیح می‌دم.

مفهوم سئو منفی به زبان ساده

سئو منفی: می‌زنی یا می‌خوری؟!

شاید با خودتون بگین که چرا سئوکارها همچین کارهای ناجوانمردانه‌ای رو انجام می‌دن و اصلا چرا باید سئو منفی رو بشناسیم؟! جوابش ساده‌ست… دنیای SEO هم مثل زندگی واقعی می‌مونه و کنترل شرایط همیشه به طور صد در صد دست شما نیست، تنها کاری که می‌تونین انجام بدین اینه که حداقلش تکنیک‌های سئو منفی یا  Negative SEO و راه‌های شناسایی و مقابله باهاش رو بشناسین تا بتونین قبل از این که دیر بشه، وبسایت‌تون رو نجات بدین.

از طرفی ممکنه اصلا هدف شما از خوندن این مقاله این باشه که روی رقیب‌تون سئو منفی بزنین : )) که خب البته در اون صورت باز هم خوندن این مقاله کمک‌تون می‌کنه و اصلا نمی‌خوام فاز نصیحت بردارم… ولی این نکته رو می‌خوام یادآوری کنم که اگه تعدادی از رقبا شروع کنن و روی سایت X، سئوی منفی بزنن، گوگل این سیگنال رو دریافت می‌کنه که سایت X اون قدر خوبه که همه می‌خوان زمینش بزنن! و در عوض می‌آد به جای کاهش رتبه سایت X، بهش اعتبار و قدرت بیشتری می‌ده. پس حواست باشه که این چاقوی تیز، دست خودت رو نَبُره!

انجام سئو منفی از طرف رقبا

انواع تکنیک‌های سئو منفی (Negative SEO)

خب همون‌طور که بالاتر اشاره کردم، راه‌های به اصطلاح زمین زدنِ رقیب، بسیار است :)) این تکنیک‌ها به 6 دسته کلی تقسیم‌ می‌شن که در ادامه تک به تک از اون‌ها رو به همراه راهکارهایی که برای جلوگیری ازشون وجود داره، بررسی می‌کنیم.

انواع سئو منفی

اولین تکنیک Negative SEO: هک کردن وبسایت

توی این روش، با هک شدن وبسایت به شکل‌های مختلفی می‌شه به سئوی اون ضربه زد. ممکنه این هکر اصلا رقیب شما نباشه و صرفا یه هکر چینی یا روسی باشه که قصدش سو استفاده از سایت شماست. در هر صورت فرقی نداره و در نهایت به SEO و رتبه وبسایت آسیب می‌رسونه. در ادامه چند تا از اقداماتی که هکر می‌تونه با وبسایت شما انجام بده رو معرفی می‌کنم.

هک شدن وبسایت با negative SEO

ایجاد بک‌لینک از طریق سایت شما

توی این روش ساده، هکر می‌آد و از محتواهای قدیمی سایت شما به سایت خودش لینک می‌ده. یا ممکنه صفحات جدیدی رو توی سایت شما ایجاد کنه و از اون‌ها هم به سایت مورد نظر خودش لینک بده.

ایجاد بک لینک در سایت با هک کردن آن

حذف کردن محتوای وبسایت شما

یه کار ساده‌ی دیگه‌ای که هکر می‌تونه انجام بده، اینه که بیاد صفحات مختلف سایت شما رو پاک کنه. وقتی این کار انجام بشه، سایت شما پر می‌شه از ارور 404 و این اصلا اتفاق خوبی نیست. وجود صفحات 404 اونم تو حجم بالا توی یه سایت اصلا به مزاق گوگل و حتی کاربرهاش خوش نمی‌آد و همین دلیلی می‌شه برای افت رتبه وبسایت شما.

توجه: (ارور 404 به این معنیه که محتوای خاصی به کاربر نشون داده نمی‌شه و فقط بهش گفته می‌شه که محتوای این صفحه از سایت حذف شده)

مثال برای ارور ۴۰۴ در وبسایت آپارات
مثالی از نمایش ارور 404 در وبسایت آپارات

ریدایرکت کردن صفحات سایت شما

هکر به غیر از این که می‌تونه از سایت شما به سایت خودش لینک بده، حتی می‌تونه کل سایت شما یا هر صفحه‌ای ازش رو به سایت خودش یا هر جایی که بخواد ریدایرکت کنه. با این کار، اعتبار و ارزش سایت شما به سایت مقصد داده می‌شه. فرضا اگه شما بازدید کننده‌های زیادی داشته باشین، با ریدارکت کردن سایت شما به سایت هکر، کل بازدید کننده‌های شما به سایت هکر انتقال داده می‌شن:((

ریدایرکت کردن صفحات سایت توسط هکر

کِرم ریختن!

به جز ریدارکت کردن، ایجاد بک‌لینک و… هکر می‌تونه بیاد خیلی سوسکی صفحات مهم شما رو نوایندکس کنه تا از دید گوگل پنهان بمونن یا مثلا صفحات بی‌ارزشی رو داخل سایت شما ایجاد کنه که در اصطلاح بهش می‌گن زامبی پیج. یا مثلا می‌تونه بیاد کدهای مخربی رو توی قسمت‌های مختلف سایت شما قرار بده.

ساخت صفحات زامبی پیج توسط هکر

کاهش سرعت سایت

خب همون‌جوری که می‌دونین، سرعت سایت یکی از فاکتورهای مهم رتبه‌بندی گوگله. هیچ کاربری دوست نداره زمان زیادی منتظر باشه تا یه سایت لود بشه. هکرها می‌تونن پهنای سایت رو به قدری کاهش بدن تا سرعت لود سایت به شدت بالا بره یا حتی این که کاری کنن کل سایت شما به اصطلاح بخوابه و Down بشه. پس مهمه زمانی که قصد خرید هاست دارین به پهنای باندش دقت کنین، مخصوصا اگه سایت‌تون بازدیدکننده‌های زیادی داره. چون اگه پهنای باند هاست کم باشه، تاثیر مستقیمی روی کاهش سرعت سایت داره.

اجرای سئوی منفی با کاهش سرعت وبسایت
بهترین سرعت لود سایت، بین 0 تا 4 ثانیه‌ست.

یه کاری که رقبا می‌تونن انجام بدن اینه که به هاست شما حمله کنن  و انقدر بهش درخواست ارسال کنن تا دیگه نتونه پاسخ بده و در نتیجه دیگه صفحات سایت شما برای کاربرها باز نشن. مثلا یه روشی وجود داره به اسم حملات DDoS، و رقیب می‌آد ربات‌های زیادی رو به سمت وبسایت شما می‌فرسته. نتیجه هم این میشه که در بهترین حالت، سرعت سایت به شدت کند می‌شه و در بدترین حالت، سایت Down  می‌شه و از دسترس خارج می‌شه! همین اتفاق هم باعث می‌شه که کاربرها به محض ورود به سایت، به خاطر اینکه به چیزی دسترسی ندارن ازش خارج بشن و با بالا رفتن نرخ خروج کاربرها (Bounce Rate)، افت رتبه رو شاهد باشین.

حملات DDos

چه جوری با حملات DDoS مقابله کنیم؟

  • به جای خرید هاست، سرور بخرین تا به این راحتی‌ها با کمبود منابع مواجه نشین.
  • از شرکت‌هایی هاست بخرین که در برابر حملات دیداس، راه‌حل‌های جلوگیری داشته باشن.
  • برای هاست‌تون CDN بخرین که اگه یکی از هاست‌ها هم مورد حمله قرار گرفت، نسخه‌های دیگه‌ای از سایت توی نقاط مختلف وجود داشته باشه که بتونن سایت رو در دسترس کاربرها قرار بدن.
استفاده از CDN برای جلوگیری از حملات DDoS

چه جوری رقبا با Negative SEO سرعت یه سایت رو کم می‌کنن؟

رقبا می‌تونن با استفاده از هات‌لینک، به هاست شما فشار وارد کنن و باعث کاهش سرعت سایت شما بشن. مثلا می‌تونن با ‌هات‌لینک یه عکس رو از سایت شما توی سایت خودشون کپی کنن ؛ اینجوری وقتی کاربرها به اون صفحه از سایت‌شون می‌رن، به جای اینکه اون عکس از هاست خودِ رقیب برای کاربر دانلود بشه، از هاستِ سایتِ قربانی دانلود می‌شه و به این شکل فشار زیادی به هاست وارد می‌شه.

تکنیک هات لینک در سئو منفی

راهکار مقابله کردن با Hotlink

برای اینکه از این اتفاق جلوگیری کنین، می‌تونین به شرکت هاستینگ‌تون تیکت بزنین و جویا بشین که از قابلیت Hotlink protection پشتیبانی می‌کنن یا نه. اگه هم از وردپرس استفاده می‌کنین، می‌تونین افزونه All in one security and firewall  رو نصب و فعال کنین.

 راهکارهای جلوگیری از انواع هک شدن سایت

بهترین کار اینه که امنیت وبسایت‌تون رو بالا ببرین. مثلا اگه سایت وردپرسی دارین، پیشنهاد می‌کنم:

  • از شرکت معتبری هاست بخرید.
  • از افزونه امنیتی مثل Wordfence استفاده کنین.
  • افزونه‌ها و قالب سایت رو از جای معتبر بخرید و هر افزونه‌ای رو نصب نکنین.
  • برای ورود به سایت، از یوزر پسوورد پیچیده و ترکیبی (اعداد، حروف و نشانه‌ها) استفاده کنین و هر چند وقت تغییرش بدین. می‌تونین از پلاگین Google Authenticator هم استفاده کنین تا هر موقع خواستین وارد سایت بشین، گوگل کد یه‌بارمصرفی رو به گوشی‌تون بفرسته. (مثل همون رمز پویا می‌مونه :)) )
  • اگه قراره کاربرها بتونن فایلی رو روی سایت‌تون آپلود کنن، با شرکت هاستینگ‌تون هماهنگ کنین تا از یه آنتی ویروس قوی استفاده کنین.
 راهکارهای جلوگیری از انواع هک شدن سایت

دومین تکنیک Negative SEO: کپی کردن محتوا

تا حالا شده سر امتحان به رفیق‌تون تقلب برسونین و اون ناشی‌بازی دربیاره و دقیقا توضیحات رو عین شما بنویسه و معلم/استاد، شما رو به عنوان متقلب بشناسه؟؟ خب باید بگم کاری که رقبا توی این روش انجام می‌دن به همین روال انجام می‌شه! یعنی با پرروییِ تمام، محتوای دست اولی که شما نوشتین رو کپی می‌کنن مثلا توی سایت خودشون و خودشون رو پیش گوگل آدم خوبه نشون می‌دن و شما رو کپی‌کار و دزد محتوا!!

شاید بگین خب چه جوری می‌شه که این اتفاق می‌افته و گوگل متوجه حقیقت نمی‌شه؟

بذارین با یه مثال جواب بدم؛ فرض کنین من الان یه محتوا در مورد آموزش سئو محتوا بنویسم و توی این فاصله که گوگل بخواد بیاد سایت من رو کرال و محتوام رو ایندکس کنه، شما بیاین محتوای من رو کپی کنین داخل سایت خودتون و از قضا گوگل سایت شما رو زودتر کرال و ایندکس کنه. اینجوری گوگل، اولین بار اون محتوا رو از سایت شما می‌بینه و منِ بدبخت، می‌شم کپی‌کار!

کپی کردن محتوا برای انجام سئو منفی

راهکار مقابله:

برای اینکه در حق‌تون ظلم نشه و به عنوان دزد محتوا شناخته نشین، لازمه که این دو کار رو انجام بدین:

  • سرعت ایندکس سایت رو بالا ببرین:

برای اینکه صفحات سایت‌تون سریع‌تر ایندکس بشن، لازمه که فرایند انتشار محتوا رو با یه نظم و روال مشخصی انجام بدین. اینجوری گوگل می‌دونه که هر چند وقت باید به سایت‌تون سر بزنه و در نتیجه سرعت ایندکس بالا می‌ره.

  • از شبکه‌های اجتماعی برای ایندکس سریع‌تر محتوا استفاده کنین:

سعی کنین بلافاصله بعد از اینکه محتوایی رو داخل سایت‌تون منتشر کردین، لینک اون صفحه رو توی شبکه‌های اجتماعی مختلفی که دارین مخصوصا توئیتر و لینکدین هم قرار بدین تا گوگل اون محتوا رو به اسم شما بشناسه و دست متقلب‌ها رو اینجوری کوتاه کنین.

خزش،ذخیره و طبقه‌بندی و رتبه‌بندی صفحات توسط گوگل
سه مرحله: خزش کردن، ذخیره و طبقه‌بندی و رتبه‌بندی صفحات توسط ربات‌های گوگل

سومین تکنیک سئو منفی: ساختن اکانت‌های فیک در شبکه‌های اجتماعی

خب یه تکنیک عجیب دیگه برای زدن سئو منفی، اینه که رقبا می‌آن به اسم برند شما اکانت‌های مختلفی رو توی اینستاگرام، فیسبوک، توئیتر و… می‌سازن و آدرس سایت شما رو قرار می‌دن. به این شکل به گوگل می‌فهمونن که شما صاحب اون اکانت‌ها هستین. و شروع می‌کنن به انجام انواع و اقسام کارهای اسپم، تبلیغات، انتشار محتواهای غیر اخلاقی و… . اینجوری هر چند که شاید در ظاهر ترافیکی رو هم به سمت سایت شما بفرستن، ولی چون خود این اکانت‌ها به عنوان اکانت‌های اسپم گزارش می‌شن، باعث می‌شه که روی سایت شما تاثیر منفی داشته باشه.

راه‌حل مقابله با اکانت‌های فیک در شبکه‌های اجتماعی

بهترین و ساده‌ترین کاری که می‌تونین انجام بدین اینه که برای سایت‌تون توی شبکه های اجتماعی مختلف، اکانت بسازین و مشخصات و آدرس سایت‌تون رو قرار بدین. تا گوگل همین اکانت‌ها رو به عنوان اکانت اصلی شما بشناسه و گول رقبا رو نخوره. اگه هم یه موقع دیدین رقیبی براتون اکانت فیک درست کرده، کافیه که ریپورتش کنین و از بقیه هم بخواین که همین کار رو کنن.

ساختن اکانت‌های فیک در شبکه‌های اجتماعی

چهارمین تکنیک سئو منفی: حذف کردن بک‌لینک‌های سایت شما

خب همون‌جوری که احتمالا می‌دونین، فرایندهایی که برای SEO وبسایت انجام می‌شه به سه دسته کلی: سئو داخلی، سئو خارجی و تکنیکال تقسیم می‌شه. یکی از کارهایی که به منظور SEO خارجی انجام می‌شه، ساخت بک‌لینک هستش. یعنی بیایم لینک سایت‌مون رو توی سایت‌های مختلف قرار بدیم و اینجوری به سایت‌مون لینک بدیم. این کار حساسیت بالایی داره و یکی از بدترین و مشکوک‌ترین کارهایی که تو این مرحله می‌شه انجام داد، اینه که بعد از ساخت بک‌لینک، بریم و اون لینک‌ها رو ادیت کنیم! این کار، این سیگنال رو به گوگل می‌فرسته که لینک‌سازی ما طبیعی نبوده و محکوم به جریمه شدنیم.

توی این تکنیک از سئوی منفی، رقبا از ابزارهایی مثل Moz، Ahrefs و… استفاده می‌کنن تا ببینن شما توی چه سایت‌هایی بک‌لینک ساختین و بعدش با روش‌هایی مثل پرداخت پول به صاحبین اون سایت‌ها و… کاری می‌کنن که بک‌لینک شما حذف بشه.

آنالیز بک لینک رقبا با استفاده از ابزار Ahrefs

راه‌حل مقابله با حذف شدن بک‌لینک‌های سایت

اگه شما بتونین بک‌لینک‌های بیشتر و باارزشی رو برای سایت‌تون ایجاد کنین، حذف شدن یک‌سری از اون‌ها توسط رقبا، نمی‌تونه ضربه سنگینی به سئوی سایت شما بزنه. پس سعی کنین برای ساخت بک‌لینک‌های قوی و ارزشمند، استراتژی‌های مناسبی در نظر بگیرین.

تکنیک پنجم سئو منفی: نوشتن نظرات منفی و مخرب در مورد برند شما

یکی از کارهای غیر اخلاقی دیگه که رقبا می‌تونن زحمت بکشن و برای شما انجام بدن، اینه که به دروغ در مورد برند و سایت شما توی وب نظرات منفی بذارن. حالا ممکنه سوال پیش بیاد که این کار چه طور می‌تونه روی SEO وبسایت شما  اثر منفی بذاره؟! ببینید، یکی از فاکتورهایی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم روی رتبه‌بندی و کسب جایگاه توی گوگل تاثیر داره، برند بودن و خوش‌نام بودن یه برند هستش. چون هر چه قدر که یه سایت، برند شده باشه و پیش مردم محبوب باشه، گوگل هم به همون نسبت براش ارزش و اعتبار قائله و برعکس! پس اگه رقبا در مورد برند شما بدگویی کنن، یه تکنیک سئو منفی انجام دادن.

مثلا یکی از کارهایی که رقبا می‌تونن انجام بدن، اینه که با اکانت‌های جعلی برن توی Google Maps کسب‌وکار شما و در مورد شما نظرات منفی بذارن. اینجوری رتبه شما توی سئو محلی هم به شدت کاهش پیدا می‌کنه.

مثالی برای ثبت نظر منفی دروغین به منظور سئو منفی
مثالی برای ثبت نظر منفی دروغین به منظور سئو منفی

رقبا با این کار، با یه تیر دو تا نشونه زدن:

  • هم کاربرها رو نسب به شما دلسرد می‌کنن.
  • و هم گوگل رو نسبت به شما بی‌اعتماد می‌کنن.

راه مقابله با ثبت نظرات دروغین و منفی از سمت رقبا

تنها کاری که می‌تونین انجام بدین اینه که اگه فهمیدین اکانت‌ها فیک و جعلی هستن، اون‌ها رو به عنوان اسپمر به گوگل گزارش کنین تا نظراتی که گذاشتن بی‌اثر بشه. حالا شاید اینجا به ذهن‌تون برسه که یه شیطنتی کنین و  بخواین کلا هر نظر منفی (حتی واقعی!) که از سمت کاربرها براتون می‌آد رو حذف کنین، خب باید بگم خوشبختانه یا متاسفانه گوگل اکانت‌های فیک و واقعی رو از هم تشخیص می‌ده و نمی‌شه هر کامنتی رو  به عنوان اسپم گزارش کرد:))

به جاش سعی کنین در مقابل نظرات منفی و واقعی، چه توی گوگل مپ و چه شبکه‌های اجتماعی مختلف، پاسخگو باشین، هیچ‌چیزی بهتر از صداقت نیست.

ثبت نظرات منفی در گوگل مپ

ششمین تکنیک سئو منفی: لینک‌بیلدینگ کلاه سیااااه

رایج‌ترین کاری که برای زدن سئو منفی معمولا انجام می‌شه، همین روش لینک‌بیلدینگ کلاه سیاه هستش. کلا اگه به طور طبیعی، وبسایت‌های دیگه به شما لینک بدن، این کار خیلی به سئوی سایت شما کمک می‌کنه و اتفاق مثبتیه. اما فاجعه زمانی رخ می‌ده که از سمت سایت‌های اسپم و به درد نخور، لینک‌های بی‌ارزش یا فله‌ای به سمت سایت شما سرازیر بشه. در واقع گوگل اینجوری می‌فهمه که این لینک‌ها به شکل طبیعی ساخته نشدن و این بر خلاف قوانینش هست، در نتیجه سایت شما رو جریمه و پنالتی می‌کنه. بک‌لینک‌هایی که رقبا می‌تونن با استفاده از اون‌ها برای شما سئو منفی بزنن، انواع مختلفی دارن که در ادامه معرفی می‌کنم.

ساخت بک‌لینک با تعداد زیاد

به طور طبیعی اگه قرار باشه به سایت شما لینک داده بشه، به مرور اتفاق می‌افته. اینجوری نیست که یهو یه عالمه سایت به شما لینک فله‌ای بدن. پس وقتی ناگهانی بک‌لینک‌های زیادی می‌سازین، گوگل این برداشت رو می‌کنه که اقدام به خرید بک‌لینک کردین و این بر خلاف قوانینشه و مورد خشم و پنالتی گوگل قرار می‌گیرین :(( رقبا هم از همین مورد استفاده می‌کنن و با ساختن بلک‌لینک اونم تو تعداد زیاد، گوگل رو نسبت به شما مشکوک می‌کنن.

انکرتکست نامناسب برای گرفتن بک‌لینک

به عبارتی که لینکش می‌کنیم، انکرتکست گفته می‌شه. برای اینکه متوجه بشین بهترین انکرتکست‌ها برای لینک‌دهی به سایت‌تون چه مواردیه، بهتره از مشاوره سئو استفاده کنین. رقبا زمانی که دارن برای شما بک‌لینک می‌سازن، با استفاده از انکرتکست‌های تکراری، بی‌ربط و اشتباه، گوگل رو به سایت شما مشکوک می‌کنن. مثلا با کلمه «بیسکوییت مادر» به صفحه «کفش چرم زنانه» شما لینک می‌دن! خب این کار دو تا  عاید برای ما داره:

  • به خاطر یکسان بودن انکرتکست‌ها، گوگل به طبیعی بودن لینک‌ها شک می‌کنه.
  • گوگل مفهوم صفحات ما رو نمی‌تونه به درستی تشخیص بده و در نتیجه رتبه سایت کاهش پیدا می‌کنه.

ساختن بک‌لینک‌های اسپم

یه کار دیگه که رقبا برای سئو منفی می‌تونن انجام بدن، اینه که از سایت‌های اسپم و بی‌ارزش، سایت‌های غیر اخلاقی یا مزرعه‌های لینک (سایت‌هایی که به انبوهی از سایت‌ها لینک دادن و فاقد ارزشن) به سایت شما لینک بدن. یعنی چون این سایت‌ها، اعتبار و ارزش پایینی دارن، زمانی که از اون‌ها به شما لینکی داده بشه، باعث می‌شه که اعتبار کلی سایت شما هم افت پیدا کنه. (اشاره به: بگو با کیستی تا بگویم چیستی!)

ساختن بک‌لینک‌های اسپم

از کجا بفهمیم رقبا، سئو منفی از نوع بک‌لینک برامون زدن؟

خب اول از همه اینو بگم که قرار نیست برای شما نوتیفیکشن بیاد و متوجه بشین! یعنی خودتون باید به طور منظم بک‌لینک‌هایی که براتون ساخته می‌شه رو بررسی کنین تا موارد مشکوک رو زود شناسایی کنین. برای این کار، می‌تونین از سرچ کنسول (قسمت Links) یا از ابزارهایی مثل Ahrefs  (ابزار غیر رایگان) و Moz (با نسخه رایگان فقط بخشی از بک‌لینک‌ها رو نمایش می‌ده) استفاده کنین.

البته باید اشاره کنم که سرچ کنسول، بک‌لینک‌هایی که براتون ساخته می‌شه رو با تاخیر زیادی نشون می‌ده و ممکنه زمانی شما متوجه خطر بشین که دیگه کار از کار گذشته. از طرفی، معمولا این بخش کل بک‌لینک‌های شما رو نشون می‌ده و فقط بخشیش رو می‌آره.

اما ابزارها و مخصوصا Ahrefs، لیست کاملی رو از لینک‌ها براتون نمایش می‌ده که می‌تونین قبل از این که سئو منفی باعث افت رتبه‌تون بشه، اون‌ها رو شناسایی کنین.

تشخیص سئو منفی

با بک‌لینک‌های اسپم چیکار کنیم؟

معمولا کاری که انجام می‌شه اینه که از طریق Disavow لیستی از بک‌لینک‌های اسپم رو به گوگل گزارش کنیم تا اون‌ها رو بی‌تاثیر کنه. البته قبلش باید سایت‌تون رو توی سرچ کنسول ثبت کرده باشین و بعد از طریق  این لینک وارد بخش دیس‌اوو گوگل بشین. اول با این صفحه رو‌به‌رو می‌شین و باید سایت مورد نظرتون رو انتخاب کنین.

ابزار Disavow tools

بعدش ازتون می‌خواد لیستی از لینک‌ها رو آپلود کنین. برای این کار کافیه که یه فایل متنی (txt) باز کنین و توی هر خط، آدرس دامنه یا صفحاتی که از اون‌ها به شما لینک داده شده رو بنویسین. با این کار، گوگل بک‌لینک‌هایی که از اون آدرس‌ها به سایت شما داده شده رو از تاریخچه بک‌لینک‌های شما حذف می‌کنه.

حواست باشه!

  • کار با ابزار Disavow  رو ساده نگیرین! یعنی اینجوری نباشین که هی زارت زارت تا هر چی می‌شه برید دیس‌اوو کنین. این ابزار همون‌قدر که می‌تونه کمک کننده باشه، می‌تونه مخرب هم باشه و باعث کاهش قدرت سایت شما بشه. حرفم اینه که تا مطمئن نشدین لیستی از سایت‌های اسپم به شما لینک دادن، از بخش دیس‌اوو استفاده نکنین. و این که حواستون باشه که می‌خواین کل یک دامنه رو دیس‌اوو کنین یا فقط آدرس یا آدرس‌های خاصی از یک دامنه رو.
  • پیشنهاد می‌کنم به جای راه به راه دیس‌اوو کردن، برای خنثی کردن تاثیر لینک‌های اسپم و مخرب، بیا و لینک‌سازی خارجی خودت رو تقویت کن. یعنی از جاهای معتبر و با ارزش ودر حجم بالا لینک بگیر تا اثر اون سئوی منفی رو به این شکل خنثی کنی. (البته سئو خارجی برای هر پروژه، استراتژی متفاوتی می‌تونه داشته باشه که این‌جا جاش نیست در موردش صحبت بشه و مبحث مفصلیه)
انواع سئو منفی

نظر گوگل در مورد سئو منفی چیه؟

گوگل خودش بارها گفته که اثر سئو منفی خیلی ناچیزه و نمی‌تونه تاثیر چندانی روی یه سایت بذاره. اما در عین حال، امکان اتفاق افتادن اون رو داده و ابزار دیس‌اوو رو برای مقابله پیشنهاد کرده.

گوگل اعلام کرده:

رقبا برای آسیب زدن به رتبه‌ی شما یا خارج کردن سایت شما از ایندکس گوگل، تقریبا هیچ‌کاری نمی‌تونن انجام بدن.

و بعد از اون هم اعلام کرد که:

 به شدت تلاش می‌کنه تا از هر امکانی که باعث می‌شه وبمسترهای دیگه به رتبه‌ي شما آسیب بزنن یا سایت شما رو از ایندکس خارج کنن، جلوگیری کنه.

از این صحبت‌های گوگل می‌شه این طور نتیجه گرفت، که گوگل احتمال اینکه گرفتار سئو منفی بشیم رو داده ولی خودش رو برای اون  آماده کرده و می‌تونه تشخیصش بده. برای همین جای نگرانی‌ای وجود نداره و فقط کافیه که انواع سئو منفی و راهکارهای مقابله باهاش رو بلد باشین.

پاسخ به یک سوال: برای من 2 تا بک‌لینک ساختن، الان افت رتبه پیدا می‌کنم؟؟

ببینین، ساخت بک‌لینک مخرب برای رقیب این طور نیست که با دو سه تا لینک انجام بشه! اگه رقیب قصد ضربه زدن به SEO شما رو داشته باشه، برای اینکه تا حدی موفق بشه، لازمه که حجم انبوهی از لینک‌های اسپم، مخرب و مشکوک رو به سایت شما بده. پس با دو سه تا بک‌لینک، قرار نیست ضربه مهلکی به SEO سایت شما زده بشه.

یه مورد دیگه هم این که، وقتی با افت رتبه مواجه می‌شین، لازم نیست در وهله اول شک‌تون سمت سئو منفی بره. بلکه اول عوامل دیگه رو بررسی کنین و بعد به این مسئله فکر کنین.

پاسخ به یک سوال

این نشونه‌ها، یعنی گرفتار Negative SEO شدین!

قبلا هم اشاه کردم که سئو منفی چه انواعی داره و چه جوری می‌شه تشخیصش داد و باهاش مقابله کرد. اما اگه بخوام خیلی تیتروار و خلاصه بگم که با دیدن چه نشونه‌هایی باید نگران شین، موارد زیر رو می‌گم:

  • گرفتن بک‌لینک‌های زیاد از سایت‌های بی‌ارزش و نامرتبط
  • گرفتن سیلی از بک‌لینک‌ از دامنه هایی با پسوند ru، cz،cn، pl، ro، bg، bz و…
  • تعداد بالای بک‌لینک با انکرتکست‌های تکراری یا نامرتبط
  • بک‌لینک زیاد از فروم‌های خارجی
  • کاهش شدید و بی‌دلیل سرعت سایت
  • تغییر ناگهانی ظاهر، ساختار، زبان و… وبسایت
  • حذف شدن ناگهانی صفحات سایت یا ایجاد شدن صفحات جدید
  • کپی شدن محتواهای وبسایت شما در سایت‌های دیگه، قبل از ایندکس شدن داخل سایت خودتون
  • حذف شدن بک‌لینک‌های سایت شما
  • ساخت اکانت‌های جعلی به نام شما در شبکه‌های اجتماعی
  • و…
نشانه های سئوی منفی

جمع‌بندی

خب توی این مقاله در مورد اینکه سئو منفی چیست، چه تکنیک‌هایی داره و راه پیشگیری و مقابله با هر تکنیک چیه، صحبت کردیم. فهمیدیم که گوگل خودش حواسش به این اتفاق هست و این جوری نیست که رقبا همیشه بتونن با Negative SEO به هم‌دیگه ضربه بزنن. با این حال، گوگل ابزار Disavow رو معرفی کرده تا در صورت نیاز ازش استفاده کنیم.  توجه به امنیت سایت، آنالیز بک‌لینک‌های سایت به کمک ابزارها، توجه به هاست و پهنای باند و رصد منشن برند در سطح اینترنت، به شما کمک می‌کنه تا اگه براتون سئو منفی زده باشن، به موقع متوجه‌ بشین و اقدامات لازم رو انجام بدین. امیدوارم هیچ‌وقت درگیر یه رقابت ناجوان‌مردانه نشین و اگه شدین، با استفاده از این نکات، سربلند بیرون بیاین:)) اگه هنوز در مورد SEO منفی سوالی برات باقی مونده، حتما تو کامنت بپرس.

فوتر سایت