کیوورد استافینگ Keyword Stuffing چیست؟

قبل‌ترها که گوگل مثل الان نبود و راحت گول می‌خورد، یکی از آسون‌ترین و بهترین راه‌ها برای رتبه گرفتن توی گوگل، کیوورد استافینگ یا همون تکرار بیش از حد کلمه کلیدی بود! یعنی مثلا اگه من می‌خواستم با کلمه «آموزش سئو محتوا» رتبه بگیرم، کافی بود این عبارت رو تا جایی که جان در بدن دارم داخل محتوام تکرار کنم! اینجوری گوگل سریع گول می‌خورد و با خودش می‌گفت این سایتی که این قدر کلمه «آموزش سئو محتوا» رو داخل خودش تکرار کرده پس حتما محتوای مرتبط و درست حسابی‌ای در این مورد داره و بهش اقتدا می‌کرد!

خب بقیه ماجرا رو احتمالا خودتون بتونین حدس بزنین که چی شد:)) سئوکارها و وبمسترهای عزیز آستین‌ها رو بالا زدن و عبارات کلیدی رو با شدت و قدرت هر چه تمام اسپم کردن و بمبارانی از عبارات کلیدی به وجود آوردن.

کیوورد استافینگ یک وبسایت در قسمت تایتل و متا با عبارت «پیچ و مهره»
مثال: این وبسایت با عبارت «پیچ و مهره» توی تایتل و توضیحات دسکریپشن، کیوورد استافینگ کرده و بیش از حد این عبارت رو استفاده کرده.

گوگل هم وقتی متوجه شد همچین فاجعه‌ای داره رخ می‌ده و محتواهای وبسایت‌ها به انباری از اطلاعات به درد نخور و اسپم تبدیل شده که تنها هنرشون کیوورد استافینگ عه، الگوریتم‌هاش رو توسعه داد و به مبارزه برخاست:))

مثال عملی: کیوورد استافینگِ جالبِ علی کریمی عزیز با عبارت «تیم ملی» ! :))

اگه بخوام واضح‌تر توضیح بدم، باید بگم که عبارت کیوورد استافینگ (Keyword Stuffing) شامل دو کلمه “Keyword” به معنای «کلمه کلیدی» و “Stuffing”  به معنی «پُر کردن» هستش. خب تا این جا یه شناخت نسبی از مفهوم کیوورد استافینگ پیدا کردیم، حالا بریم که بیشتر باهاش آشنا شیم، ببینیم هنوز هم کاربرد داره و موثره یا نه و این که چه مزایا یا معایبی داره.

کیوورد استافینگ: بمبارانی از عبارات کلیدی

زمان گذشت و گوگل با ارائه الگوریتم‌هایی مثل پاندا، هامینگ برد (Hummingbird) و به‌روز رسانی فلوریدا، سفت و سخت با وبسایت‌هایی که می‌خواستن با کیوورد استافینگ جایگاه خوبی توی گوگل برای خودشون دست‌وپا کنن، جنگید. شاید بگین خب چه ایرادی داره که یه محتوا پر از تکرار عبارات کلیدی باشه و چرا گوگل باید با همچین چیزی مبارزه کنه؟ اصلا چه اهمیتی داره مگه؟ خب در ادامه با من همراه باش تا مفصل برات توضیح بدم:))

معایب Keyword Stuffing
کیوورد استافینگ، نه تنها دیگه موثر نیست بلکه به رتبه ما آسیب هم می‌زنه.

معایب کیوورد استافینگ (Keyword Stuffing)

به این پاراگرافی که مثال می‌زنم دقت کن: «بهترین کفش چرم زنانه به شما کمک می‌کند تا در زمان راه رفتن آسوده باشید. با خرید بهترین کفش چرم زنانه تا مدت‌ها استایلی خاص را تجربه می کنید و همچنین بهترین کفش چرم زنانه خود را به همراه هر پوششی می توانید استفاده کنید»

خب این پاراگراف گوهرباری که براتون مثال زدم، مصداق بارز کیوورد استافینگ عه:)) چرا؟ چون محتوا رو با کلمه کلیدی «بهترین کفش چرم زنانه» زخم کرده!

فرمول عملیاتی برای تشخیص بمباران عبارات کلیدی:

100*(تعداد کل کلمات محتوا/تعداد تکرار عبارت کلیدی)

حاصل عملیات بالا، بهتره که از 2 درصد کمتر باشه (شخصا از 1.5 هم کمتر در نظر می‌گیریم. بعضی از دوستان سئوکار ممکنه تا 2 یا 3 درصد هم از نظرشون مشکلی نداشته باشه، ولی تجربه من بهم ثابت کرده زیر 1.5 بهتره)

برای مثالی که زدم،  اگه بخوایم میزان تکرار عبارت کلیدی «بهترین کفش چرم زنانه» رو محاسبه کنیم:

  • تعداد تکرار عبارت کلیدی: 3
  • تعداد کل کلمات محتوا: 45
  • محاسبه: 6.6% =100*(45/3)

خب همون‌طور که دیدیم عدد 6.6 خیلی زیاده و اینقدر تکرار کردنِ عبارت کلیدی، معایب زیر رو به همراه داره:

  • کلافه کردن خواننده و از بین بردن خوانایی محتوا
  • اسپم درنظر گرفته شدن سایت از جانب گوگل و در نتیجه؛ جریمه
  • بالا رفتن بانس ریت (خروج کاربران از سایت، بدون اینکه از صفحات دیگه‌ی ما بازدید کنن) و از دست دادن ترافیک وبسایت
  • ایجاد تجربه کاربری بد برای مخاطبین

پس می‌بینیم که کیوورد استافینگ دیگه از هیچ نظر فایده‌ای نداره و فقط گوگل و کاربرها رو از ما دور می‌کنه. تا چندسال پیش می‌شد با این کار جواب گرفت ولی الان دیگه جزء تکنیک‌های کلاه سیاه به شمار می‌ره و صد در صد خشم و جریمه گوگل رو در پی داره :)) بعدا در مورد سئو کلاه سیاه هم یه محتوای جامع می‌نویسم و بیشتر در موردش توضیح می‌دم.

مثال کیوورد استافینگ کردن با عبارت جواهرات طلا در یک محتوای کوتاه
بمباران عبارت کلیدی با «جواهرات طلا»

انواع کیوورد استافینگ رو بشناسیم

شاید براتون جالب باشه که بدونین، خود تکرارِ بیش از حدِ عبارتِ کلیدی هم انواع مختلفی داره و به شکل‌های متفاوتی می‌شه اجراش کرد. شاید بعضی از دوستان از این موضوع آگاه نباشن و ناخواسته دچار جریمه و پنالتی گوگل بشن. برای همین انواع رایج بمباران عبارت کلیدی رو معرفی می‌کنم.

تکرار بیش از حد عبارات و کلمات کلیدی

فرقی نداره سئوکار باشیم، صرفا تولید محتوا متنی رو انجام بدیم یا اصلا یه کاربر عادی باشیم. محتوایی که پر از عبارت کلیدیه اون قدر اذیت‌کننده‌ست که تشخیصش برای هرکسی ممکنه. برای محاسبه عملیاتیش هم که بالاتر فرمولی رو معرفی کردم. پس قبل از انتشار هر محتوایی حتما چگالی عبارت کلیدیش رو چک کنین، قبل از این که گوگل چک کنه:)) (به حساب خود برسید، قبل از آن که به حساب شما برسند.)

استفاده از کلمات بی‌ربط با موضوع اصلی در صفحه

فرض کنین یه صفحه داخل وبسایت دارین در مورد کیف و کفش چرم و بیاین توی اون صفحه عبارت «مشاوره سئو» رو به زور جا بدین و ازش لینک بدین به صفحه مقصدی که مدنظرتونه! خب اینا چه ربطی به هم دارن؟! گوگل ارتباط معنایی رو تشخیص می‌ده و ناظر بر اعمال ماست!

بی‌رنگ کردن کلمات کلیدی در داخل محتوا

متاسفانه بعضی از دوستان سئوکار یا کارفرماها از روی شاید ناآگاهی،تصور می‌کنن گوگل هنوز با این چیزا گول می‌خوره! در واقع کاری که می‌کنن اینه که میان عبارات کلیدی رو هم‌رنگ زمینه می‌کنن تا برای کاربر قابل دیدن نباشه و فقط موتورهای جست‌وجو بتونن کیوورد استافینگ‌شون رو ببینن! گوگل به شدت با همچین مواردی که فقط جلب توجه برای رتبه گرفتن رو مدنظر قرار دادن و به جلب رضایت کاربر اهمیتی نمی‌دن، برخورد قاطعانه می‌کنه. چون کاربرهاش رو از سر راه نیاورده که منو شما بخوایم اینجوری کاربرهاش رو اذیت کنیم! بزرگ‌ترین سرمایه هر پلتفرم یا موتور جست‌وجویی کاربرانش هستن!

 

استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی در متن جایگزین تصاویر (ALT)

راه‌های کیوورد استافینگ کردن بسیار است! یکی دیگه‌ش همین استفاده از کلمه کلیدی توی متنِ جایگزینِ تمامِ تصاویرِ یک صفحه‌ست. این مورد رو شاید خیلی از سئوکارها ندونن و اینجوری به سایت‌شون ضربه بزنن. بهتره که متن جایگزین هر تصویر، توضیحی در مورد همون عکس باشه و به شکلی نوشته شه که شامل عبارت کلیدی هم باشه، ولی نه این که صرفا عبارت کلیدی رو کپی پیست کنیم توی متن جایگزین تمام تصویرهامون! مگه همه‌ی عکس‌هایی که قرار دادیم، عین هم هستن که متن جایگزین‌شون هم عین هم باشه؟! پس نکن برادر/ خواهر من:))

چطور از کیوورد استافینگ جلوگیری کنیم؟

خب حالا که فهمیدیم تکرار بیش از حد عبارت کلیدی، کمکی به ما برای کسب رتبه‌های برتر گوگل نمی‌کنه وقتشه که راه‌های جلوگیری ازش و همچنین جایگزین‌های مفیدش رو بشناسیم تا هم از جریمه گوگل در امان بمونیم و هم به سئو سایت‌مون کمک کنیم. البته داخل دوره آموزش سئو محتوا، مفصل در موردش صحبت کردم و این جا هم در ادامه چند تا از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از Keyword Stuffing معرفی می‌کنم.

یک صفحه، یک عبارت کلیدی

یکی از اصولی که برای سئو داخلی On Page اهمیت زیادی داره، اینه که حواسمون به عبارت کلیدی هر صفحه باشه و بدونیم که هر صفحه قراره با چه عبارتی سئو بشه. مثلا اگه یه فروشگاه کیف و کفش چرم داریم، باید بدونیم که کدوم صفحه قراره با «کفش چرم زنانه» رتبه بگیره، کدوم با «کفش چرم مردانه» و… . این ساختار و تفکیک درست، باعث می‌شه هر صفحه موضوعیت خاص خودش رو داشته باشه و از کلمات نامرتبط داخلش استفاده نشه که بعدا بخواد مشکل‌ساز باشه و با خطر کیوورد استافینگ و… روبه‌رو بشه.

حالا این که چه‌جوری بهترین عبارت کلیدی رو برای هر صفحه انتخاب کنیم و از چه ابزارهایی استفاده کنیم، خودش موضوع طولانی‌ای هستش که توی دوره آموزش سئو محتوا بیشتر بهش پرداختم و اینجا دیگه اضافه‌گویی نمی‌کنم تا از موضوع اصلی دور نشیم.

محتوای ارزشمند، کامل و به دردبخور

برای این که خواسته یا ناخواسته دچار کیوورد استافینگ نشیم بهتره که محتواهایی که تولید می‌کنیم بیشتر از 300 کلمه باشه، تا هم زامبی پیج (صفحات بدون محتوا یا محتوای خیلی کم) توی سایت‌مون ساخته نشه و هم چگالی عبارات کلیدی توی محتوا تنظیم بشه و از شر Keyword Stuffing خلاص بشیم. اینم یادمون باشه که هر چه قدر یه محتوا در عین حفظ کیفیت، طولانی و عمیق باشه، باعث می‌شه گوگل بهش توجه بیشتری داشته باشه.

جلب رضایت کاربر = کسب رتبه بهتر در گوگل

یادمون نره برای اینکه رتبه‌های بهتری توی گوگل بتونیم کسب کنیم، اول باید دلِ کاربرهای گوگل رو به دست بیاریم! برای اینم که رضایت کاربرها رو جلب کنیم، باید محتوای ارزشمند و غنی در اختیارشون قرار بدیم و با تکرار بیش از حد عبارات کلیدی، کلافه‌شون نکنیم! به قول معروف؛ تو نیکی می‌کن و در دجله انداز که گوگل در سِرپ ات دهد جایگاه:))

کلمات هم‌معنی و LSI، راه نجات از کیوورد استافینگ

این تفکر خیلی اشتباهه: «اگه می‌خوایم با عبارت «سئو» رتبه بگیریم، باید فقط همین کلمه رو توی محتوا استفاده کنیم و تنها عبارت کلیدی‌مون همینه»

این تصور کاملا اشتباهه! برعکس، اگه می‌خوایم با کلمه «سئو» رتبه بگیریم باید در کنار این عبارت، از عبارت‌هایی مثل آموزش سئو، اصول SEO، سئو داخلی، سئو خارجی و… هم استفاده کنیم تا بتونیم ابری از کلمات مرتبط ایجاد کنیم که این سیگنال رو به گوگل بده که ما صفحه‌ای در مورد «سئو» داریم.

 توی چند سال اخیر، گوگل توجه ویژه‌ای به استفاده از کلمات مرتبط و هم‌معنی توی محتوا داشته و از این طریق، سیگنال‌هایی رو در مورد محتوای ما دریافت می‌کنه. پس بهتره به جای اینکه روی استفاده از یه کلمه خاص پافشاری کنیم، به استفاده از ابری از کلمات مرتبط فکر کنیم.

ابر تعدادی از کلمات مرتبط با عبارت «سئو»

پخش عبارات کلیدی در قسمت‌های مختلف

برای اینکه در کنار رعایت چگالی عبارات کلیدی، بتونیم توجه موتورهای جست‌وجو رو جلب کنیم و بهشون ثابت کنیم که محتوای جامع و به دردبخوری در مورد موضوعی نوشتیم، بهتره که از عبارات کلیدی اونم به شکل استاندارد و نه اسپم، داخل قسمت‌های زیر استفاده کنیم و فقط به متن محتوا اکتفا نکنیم:

  • عنوان صفحه سایت
  • توضیحات متای صفحه
  • اولین پاراگراف محتوا (مقدمه)
  • اواخر متن محتوا
  • حداقل در یکی از تیترها و هدینگ‌ها
  • حداقل در متن جایگزین یکی از تصاویر

بررسی مستمر سئوی داخلی (On Page)

در کنار رعایت مواردی که بالاتر توضیح دادیم، برای اینکه دائما در حال رشد و بهتر شدن باشیم، بهتره که وضعیت سئوی داخلی صفحات سایت‌مون رو به طور مستمر بررسی کنیم. حتی خوبه که رقبا رو هم آنالیز کنیم تا ازشون جا نمونیم، چون رشد کردن اون‌ها به طور غیر مستقیم باعث افت کردن ما می‌شه. پس خوبه که حواسمون به فرصت‌های مختلف برای بهینه‌تر کردن صفحات‌ باشه. برای مثال یکی از ابزارهای قدرتمندی که برای آنالیز بک‌لیک رقبا می‌تونه کمک‌کننده باشه، Ahrefs هست.

پاسخ به یک سوال: چرا فلان سایت، کیوورد استافینگ کرد و نتیجه گرفت؟!

یه موضوعی که توی سئو و حتی خیلی حوزه‌های دیگه مهمه، اینه که نتیجه یه کار رو فقط به یه عمل ربط ندیم! یعنی اگه یه سایتی با یه کلمه کلیدی، رتبه اول گوگله و از قضا کیوورد استافینگ هم کرده، تصور نکنیم که دلیل موفقیتش همین کیوورد استافینگ بوده!

شاید بک‌کلینک‌های خوبی گرفته، شاید روی برندینگ‌اش کار کرده، شاید سوشال سیگنال قوی داره و… . پس فقط با دیدن یه المان، نمی‌تونیم همه چیز رو به هم ربط بدیم. به علاوه این که، وقتی یه سایتی تاریخچه خوبی داشته باشه و پیش گوگل برند باشه، حتی اگه کیوورد استافینگ هم کنه، باز پیش گوگل می‌تونه عزیز باشه!! مثل بچه نا خلف و ته تغاری توی بعضی از خانواده‌ها که هر کاریم کنه باز دوسش دارن:))

یه مثال ملموس‌تر دیگه هم می‌زنم چون به نظرم این مسئله خیلی مهمه و خوبه که یه بار برای همیشه تو ذهن بمونه؛ فرضا ما با دیدن یه بدنساز اونم در حالی که داره مکمل می‌خوره، نمی‌تونیم با قطعیت بگیم هیکل خوبش رو مدیون مکمله و ما هم (صرف‌نظر از وضعیت جسمانی‌مون) اگه همون مکمل رو بخوریم، پس هیکل‌مون مثل اون طرف می‌شه! مگه ما می‌دونیم چند وقته داره تمرین می‌کنه؟ مگه ما از شدت تمریناتش و… اطلاعات کامل داریم؟ مگه آناتومی بدن همه مثل همدیگه‌ست و…؟!

نتیجه‌گیری

توی این مقاله در مورد بلای سایت‌سوزِ( اشاره به خانمان‌سوز:)) ) کیوورد استافینگ صحبت کردیم و انواع Keyword Stuffing، معایب و راه‌های جلوگیری ازش رو معرفی کردیم. امیدوارم این راهکارها بهتون کمک کنه محتواهای ارزشمندی تولید کنین که رضایت کاربر و گوگل رو همزمان بتونین جلب کنین.

فوتر سایت