6 بلایی که کنیبالیزیشن بر سر سایت می آورد!

کنیبالیزیشن (Cannialization) یا هم‌نوع خواری به این معنی هستش که صفحات سایت ما به جای اینکه با رقبا رقابت کنن، با خودشون رقابت می‌کنن! مثل این می‌مونه که برعکس جنگ‌های خارجی که ممکنه بین دو یا چند کشور اتفاق بیافته، داخلِ خودِ یک کشور درگیری به وجود بیاد. خب قاعدتا همچین اتفاقی به جای اینکه به یه کشور فرصت بده تا خودش رو در برابر عوامل خارجی وکشورها دیگه قدرتمند کنه، درگیر سرکوب کردن و برطرف کردن نزاع‌های داخلی بشه. در ادامه بیشتر در مورد کنیبالیزیشن توی سایت و عواقب بدی که داره، بیشتر صحبت می‌کنیم.

کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری در سئو
کنیبالیزیشن، به روایت تصویر!

مفهوم کنیبالیزیشن در سئو و راز گرفتار نشدن بهش!

یه اصل مهمی که همیشه توی سئو داخلی وبسایت باید حواسمون بهش باشه، اینه که هر صفحه رو برای یه مفهوم کلیدی سئو کنیم. یعنی اگه من یه صفحه ساختم و اون رو با کلمات کلیدی «آموزش سئو»، «اصول سئو»، و «آموزش اصول سئو» سئو کردم، دیگه حق ندارم یه صفحه دیگه بسازم و اون رو هم با همین کلمات کلیدی، سئو کنم!!

در واقع، به ازای هر صفحه‌ای که ایجاد می‌کنیم، یه مفهوم کلیدی مجزا باید در نظر بگیریم (البته ناگفته نماند که لزوما تمام صفحات یک وبسایت هم قرار نیست سئو بشه یا بار سئویی داشته باشه، مثل صفحات «درباره ما»، «تماس با ما» و… )

یک تفکر مرگبار برای مواجه شدن با هم‌نوع خواری

گاهی چیزی که باعث می‌شه یه سایت با مشکل کنیبالیزیشن رو به رو بشه، این تفکره که شخص فکر می‌کنه هر چه قدر تعداد صفحاتی که داره با یه مفهوم کلیدی یکسان، سئو می‌کنه بیشتر بشه، احتمال رتبه گرفتنش با اون کلمه هم بیشتر می‌شه!!! همچین چیزی اصلا صحت نداره و کاملا نتیجه عکس می‌ده.

تفکر اشتباهی که منجر به کنیبالیزیشن می شود

چرا کنیبالیزیشن اتفاق خوبی برای سئو سایت نیست؟

ببینید، قبل از جواب دادن به این سوال بیاین با هم سازوکار ربات‌های گوگل رو بررسی کنیم. فرض کنیم که من چند تا صفحه ساختم که همه شون با عبارت کلیدی «خرید کفش» سئو شدن. خب وقتی ربات‌های گوگل میان و همچین آشفته بازاری رو می‌بینن، نمی‌تونن به درستی تشخیص بدن که کدوم  صفحه، صفحه‌ی اصلیه و یا همون صفحه‌ایه که ما می‌خوایم باهاش رتبه بگیریم. در نتیجه، میاد فرضا دو صفحه از سایت ما رو برای اون کلمه کلیدی در نظر می‌گیره و تشخیص نتیجه بهتر رو به عهده کاربرها می‌ذاره. حالا ممکنه بپرسین خب ایرادش چیه؟! از خدامونم باشه که به جای یه صفحه، گوگل دو صفحه از سایت‌مون رو با اون مفهوم کلیدی بشناسه!! ولی دارین اشتباه می‌کنین :(( در ادامه دلیلش رو مفصل می‌گم.

هم نوع خواری در سئو

تاثیر کنیبالیزیشن در سئو

خب، ایراد این اتفاق اینه که ممکنه گوگل صفحه‌ای رو با رتبه بهتر نشون بده که اصلا مطابق سلیقه ما نیست و برای ما صفحه کم ارزشیه. یا مثلا یکی از صفحات رو توی صفحه 8 گوگل نشون به و یکی رو توی صفحه 4! خب این چه سودی برای من داره؟؟ در واقع گوگل اومده ارزش صفحات رو بین خودشون پخش کرده، در حالی که اگه این اعتبار پخش نمی‌شد و همه‌ش به یک صفحه داده می‌شد، ممکن بود توی صفحه اول گوگل نمایش پیدا کنه (به جای اینکه دو لینک در صفحه اول به بعد قرار بگیرن)

در واقع اینجوریه که صفحات‌مون خودشون دارن با خودشون رقابت می‌کنن و بدیهیه که همچین رقابتی باعث می‌شه نتونن اونجور که باید و شاید با رقبای اصلی ما که سایت‌های دیگه هستن، رقابت کنن. به طور خلاصه کنیبالیزیشن توی مواردی که پایین بهش اشاره کردم تاثیر می‌ذاره.

جایگاه گرفتن صفحه اشتباه

همون‌طور که اشاره کردم، کنیبالیزیشن باعث می‌شه صفحاتی از سایت رتبه بگیرن که ما اصلا نمی‌خواستیم. در واقع به این شکل بودجه‌ و هزینه‌ای که برای صفحات هدف در نظر گرفتیم، سوخت می‌شه و آدرس‌هایی ممکنه توی نتایج جست‌وجو گوگل به نمایش دربیان که اصلا مطابق با خواست ما نیستن و یا توی صفحات پرتی از گوگل دائما دارن جابه‌جا می‌شن.

جایگاه گرفتن صفحه اشتباه در نتایج بر اثر کنیبالیزیشن

سئو شدن دو صفحه با رتبه پایین

حالت دیگه‌ای هم که ممکنه پیش بیاد، اینه که گوگل نتونه بین 2 صفحه، صفحه اصلی رو پیدا کنه و به جای اینکه یکیش رو سئو کنه، جفت‌ش رو سئو می‌کنه؛ در واقع یعنی اعتبار رو بین دو صفحه پخش می‌کنه.  به زبون ساده‌تر یعنی مثلا اگه قرار بود یه صفحه امتیاز 50 از 100 رو از گوگل دریافت کنه، الان دو صفحه داریم که هر کدوم امتیازشون 25 از 100 هست و در نتیجه شانس نمایش‌شون توی صفحه اول نتایج جست‌وجو خیلی کمه؛ مثلا یه صفحه رتبه 54 رو داره و توی صفحه 6 گوگله و اون یکی رتبه 88 رو داره و توی صفحه 9 گوگله.

نوسان رتبه در نتایج جست‌وجو گوگل

تاثیر کنیبالیزیشن فقط به دو موردی که تا الان گفتیم ختم نمی‌شه و ممکنه گوگل حتی بیشتر از این‌ها اذیت‌مون کنه؛ مثلا یه روز ببینیم که صفحه 6 گوگلیم و یه روز دیگه ببینیم صفحه 4 گوگلیم و… . یعنی دائم رتبه اون صفحه رو جابه جا می‌کنه و نتیجه‌ی همچین اتفاقی هم اینه که به مرور افت رتبه شدید پیدا می‌کنیم.

کاهش اعتبار سایت

در کنار همه عوامل دیگه‌ای که می‌تونه اعتبار کلی سایت رو کاهش بده، مثل زامبی پیج، صفحات 404 زیاد، محتوای تکراری و… کنیبالیزیشن هم باعث می‌شه تا اعتبار سایت به طور کلی کم بشه. مثلا ممکنه ببینین با وجود این‌ که کلی رو  یه سایت کار کردین و بهبودش دادین، ولی نتیجه‌ای که باید رو نگرفتین، اینجا می‌تونه در کنار عوامل اثرگذار دیگه، شک‌تون به کنیبالیزیشن هم بیافته.

کاهش اعتبار سایت در اثر کنیبالیزیشن

کاهش نرخ تبدیل سایت

به زبان ساده، زمانی که گوگل صفحه‌ی اشتباهی رو به جای صفحه هدف ما در نظر بگیره، این اتفاق مستقیما روی نرخ تبدیل سایت ما هم تاثیر می‌ذاره. در نظر بگیرین که کلی رو یه صفحه کار کردین و انتظار جذب مخاطب یا مشتری رو داشتین، ولی گوگل اون صفحه رو به رسمیت نمی‌شناسه و به کاربر نشون نمی‌ده!

کاهش نرخ خزش (Crawl budget)

در کنار تمام تاثیرات منفی هم‌نوع خواری، اینم باید بدونیم که وجود صفحات مشابه باعث می‌شه تا بودجه‌ای که گوگل برای خزش صفحات سایت ما در نظر گرفته، به اصطلاح حروم بشه. یعنی به جای این که صفحاتی که برامون مهمه ایندکس بشه، یه عالمه صفحه بی‌ارزش ایندکس بشه.

کاهش نرخ خزش گوگل به دلیل کنیبالیزیشن
نحوه خزش سایت توسط ربات‌های گوگل

توجه:

 نرخ خزش به این معنیه که ربات‌های گوگل توی یه بازه زمانی خاص، چندبار از سایت ما بازدید می‌کنن.

کنیبالیزیشن فقط توی سئو رخ می‌ده؟

خب به نظرم اومد که اینم سوال جالبیه و خوبه که بیشتر در موردش صحبت کنیم. این مفهوم جاهای دیگه هم می‌تونه کاربرد داشته باشه. مثلا بین محصولات یک برند هم ممکنه هم‌نوع خواری اتفاق بیافته و فروش اون برند رو در مجموع کاهش بده. مثلا فرض کنین سامسونگ به طور همزمان از دو محصول جدیدش که هر دو جزء پرچم‌داراش هستن، رونمایی کنه. این اتفاق باعث می‌شه مردم سردرگم شن و نتونن بین اون دو محصول انتخاب درستی داشته باشن و ممکنه حتی از خرید منصرف شن (مثل کنیبالیزیشن توی سئو که ربات‌های گوگل رو گیج می‌کنه).

ولی اگه مثلا سامسونگ در کنار اون گوشی پرچم‌داری که معرفی می‌کنه، همزمان از سری‌های دیگه محصولاتش هم محصولی رو ارائه کنه، با توجه به اینکه هر سری از محصولاتش مخاطبان خاص خودشون رو دارن، دیگه کنیبالیزشن اتفاق نمی‌افته.

نکته مهم: هر گِردی، گردو نیست!

ممکنه تا الان این ذهنیت براتون پیش اومده باشه که اگه با سرچ یه کلمه کلیدی، دو صفحه از یک سایت توی نتایج جست‌وجو به ما نمایش داده بشه پس یعنی بی‌برو برگشت، کنیبالیزیشن اتفاق افتاده. اما این‌طور نیست.

تشخیص صحیح کنیبالیزیشن

توی سئو یه مفهومی وجود داره به اسم «نیت کاربر» که معادل انگلیسیش می‌شه “Search intent”.  خود همین نیت کاربر جا داره که یک ساعتی در موردش گپ بزنیم، ولی اینجا در این حد اشاره کنم که ممکنه برای یه کلمه کلیدی، نیت کاربرها از سرچش به دو دسته تقسیم بشه؛ فرضا یه دسته می‌خوان خرید کنن و دسته دیگه فقط می‌خوان یه سری اطلاعات در اون مورد پیدا کنن. در این موقع ایرادی نداره که 2 صفحه از سایت‌مون نمایش داده بشه که هیچ، از خدامونم باشه!!

هشدار: این اشتباهات باعث Keyword cannibalization می‌شه!

ممکنه به اشتباه تصور بشه که کنیبالیزیشن فقط بین دو مقاله با کلمه کلیدی یکسان از سایت‌مون ممکنه رخ بده، در حالی که این طور نیست و حالت‌های مختلفی می‌تونه داشته بشه که در ادامه بهش اشاره می‌کنم.

کنیبالیزیشن بین صفحه دسته‌بندی و برچسب

فرض کنیم توی سایت‌مون یه دسته‌بندی داریم به اسم «آموزش سئو». حالا اگه من بیایم یه برچسب (تگ) به اسم «آموزش سئو» هم ایجاد کنم، کار خیلی خیلی اشتباهیه و باعث می‌شه این دو صفحه با هم درگیر رقابت شن. پس خیلی مهمه که ساختار و به طور کلی استراتژی سئو سایت‌مون اصولی باشه و با ایجاد صفحات دسته‌بندی و تگ یکسان، زمینه رو برای هم‌نوع خواری مهیا نکنیم. می‌شه گفت اهمیت کمک گرفتن از مشاوره سئو این جور موقع‌ها پر رنگ‌تر می‌شه.

cannibalization بین صفحه دسته‌بندی و برچسب
رقابت بین دو صفحه از سایت به روایت تصویر!

کنیبالیزیشن بین صفحه محصول و مقاله

اگه من یه محصولی به اسم «پیچ آلن» داشته باشم و بیام یه مقاله با همین کلمه کلیدی منتشر کنم، زمینه رو برای هم‌نوع خواری فراهم کردم. به عبارت دیگه، کلمه ای مثل «خرید پیچ آلن» نیاز به صفحه محصول داره و کلمه «پیچ آلن چیست» به مقاله نیاز داره. در واقع اینجا باید با کانسپت کلمه کلیدی آشنا باشیم تا متناسب با نیاز کاربر، نوع صفحه رو انتخاب کنیم.

هم‌نوع خواری بین دو مقاله

این مورد رو هم که زیاد بهش اشاره کردیم، معمولا زمانی که فراموش می‌کنیم در مورد یه مفهوم قبلا تولید محتوا کردیم، این اتفاق ممکنه بیافته. البته این احتمالم وجود داره که سئوکار متاسفانه دانش کافی نداشته.

هم‌نوع خواری با صفحه اصلی

یه موقع هست که ما صفحه اصلی سایت رو با یه کلمه کلیدی سئو کردیم و میایم برای اون کلمه کلیدی، یه صفحه مجزا هم ایجاد می‌کنیم!! مثلا فرض کنین یه وبسایت فروش لوازم تحریر داریم و صفحه اصلی‌مون رو با کلمه کلیدی «لوازم تحریر» سئو کردیم، حالا اگه بیایم یه صفحه دیگه با همین مفهوم کلیدی بسازیم، کارمون تمومه!

نکته مهم:

 کلا این که صفحه اصلی سایت رو با چه کلمه یا کلماتی سئو کنیم، خودش خیلی تصمیم مهم و سرنوشت سازیه. برای این تصمیم باید عوامل مختلفی رو در نظر بگیریم؛ مثلا این که کارفرما می‌خواد بعدا حوزه کاریش رو گسترده‌تر کنه و محصولات متنوع‌تری رو اضافه کنه یا نه، سختی اون کلمه کلیدی چه قدره، فعالیت رقبا چطور بوده و… همگی توی این تصمیم موثرن و باید از یه سئوکار متخصص کمک گرفت.

چه جوری بفهمیم گرفتار کنیبالیزیشن شدیم؟

خب متاسفانه تا خودمون دست به کار نشیم، پیامی از سرچ کنسول یا ابزاری برای اعلام شدن کنیبالیزیشن صفحات‌مون دریافت نمی‌کنیم. ولی با چند تا روش مختلف می‌تونیم خودمون این رو دقیق بررسی کنیم. در ادامه 3 روش تشخیص هم‌نوع خواری که خودمم همیشه ازشون استفاده می‌کنم روو مرور می‌کنیم.

روش اول: استفاده از کوئری :site

کلا فلسفه کوئری‌ها اینه که کاربر به کمک‌شون بهتر بتونه سرچ کنه و به چیزی که می‌خواد سریع‌تر و راحت‌تر برسه. فرضا هر وقت بخوایم ببینیم تعداد کل صفحاتی که از یه دامنه توی گوگل ایندکس شده، به طور حدودی چه قدر هست، کافیه که اون دامنه رو بعد از کوئری site: قرار بدیم. یعنی به این شکل:

site:zahranazar.com

حالا اگه بخوایم ببینیم که این دامنه برای یه کلمه کلیدی خاص، چه تعداد صفحه‌ی ایندکس شده داره، باید در کنار عبارت بالا، اون کلمه کلیدی رو بنویسیم. یعنی یه همچین چیزی:

آموزش سئو محتوا site:zahranazar.com  

با سرچ عبارت بالا، تصویر زیر رو می‌بینیم:

بررسی کنیبالیزیشن به کمک کوئری سرچ
طبق تصویر، از نظر گوگل این صفحات از سایت من، مرتبط با «آموزش سئو محتوا» هستن.

حالا تشخیص این که داره کنیبال بینشون رخ می‌ده یا نه، دیگه بر عهده خودمه که بدونم هدف من از ساخت هر کدوم از این صفحات چی بوده و از طرفی نیت کاربر هم چی بوده. خب من می‌دونم که صفحه هدف من برای کلمه «آموزش سئو محتوا» فقط همون کتگوریه که الان توی تصویر بالاتر از بقیه‌ست و صفحه دوم و سومی که دارم کاملا مفاهیم متفاوتی رو دارن پوشش می‌دن و از طرف کاربر هم این‌ها صفحات متفاوتی هستن و مخاطب‌های مختلفی دارن.

پس نتیجه می‌گیرم که الان با کلمه «آموزش سئو محتوا» گرفتار هم‌نوع خواری نشدم. ولی به طور کل این روش یه مقدار زمان‌بره و اگه بخوایم برای تک تک مفاهیم کلیدی‌مون از این روش استفاده کنیم، خیلی هوشمندانه نیست و بهتره فقط کلمات کلیدی مهم‌مون رو با این روش تست کنیم.

روش دوم: استفاده از سرچ کنسول

خب توی این روش، کافیه که سرچ کنسول سایت رو باز کنین و روی بخش Performance  کیک کنین. حالا توی تب queries لیستی از کلمات رو می‌بینین، کافیه روی کلمه‌ای که می‌خواین کنیابالیزیشنش رو چک کنین، کلیک کنین و بعد وارد تب pages  بشین. حالا می‌تونین ببینین که با اون کلمه کلیدی، چه صفحاتی از وبسایت‌تون دارن بازدید یا کلیک می‌گیرن و اگه چند صفحه رو توی این قسمت دیدین، وقتشه که دقیق‌تر بررسی کنین ببینین هم‌نوع خواری پیش اومده یا نه (چون لزوما همین که چند آدرس رو اینجا ببینین، به معنی این نیست که 100 درصد کنیبالیزیشن اتفاق افتاده و باید بررسی بشه.)

استفاده از سرچ کنسول برای تشخیص Cannialization

روش سوم: چک کردن کنیبالیزیشن از داخل سایت (بهترین روش از نظر من)

توی این روش باید به طور مجزا به قسمت نوشته‌ها، دسته‌بندی‌ها، برگه‌ها و برچسب‌ها بریم و تنظیمات نمایش رو به شکلی قرار بدیم که لیست کل صفحات رو یکجا بهمون نشون بده و لازم نباشه هی next رو بزنیم تا بریم صفحه بعد.

روش های پیدا کردن هم نوع خواری در وبسایت

بعد از اون با گرفتن کلید ctrl+f کادر سرچ برامون باز می‌شه و کلمه کلیدی‌ای که می‌خوایم ببینیم باهاش کنیبالیزیشن رخ داده یا نه رو وارد می‌کنیم و می‌بینیم که چه صفحاتی توی عنوانشون اون کلمه کلیدی استفاده شده و حالا ‌هم‌نوع خواری رو توشون بررسی می‌کنیم.

مثلا توی عکس زیر من به قسمت نوشته‌ها رفتم و کلمه «پیچ و مهره» رو سرچ کردم تا ببینیم به جز صفحه‌ی کتگوری پیچ و مهره، صفحه‌ی دیگه‌ای هم دقیقا با همین کلمه کلیدی سئو شده یا نه:

نحوه پیدا کردن کنیبالیزیشن در سایت

به این شکل می‌تونیم به راحتی کنیبالیزیشن رو بررسی کنیم.

چه جوری مشکل Cannibalization رو برطرف کنیم؟

خب حالا که فهمیدیم بین دو یا چند صفحه از سایت‌مون برای یه مفهوم کلیدی، داره هم‌نوع خواری اتفاق می‌افته، وقتشه که دست به آچار شیم و این مشکل رو حل کنیم. چندتا راه برای این کار وجود داره که با توجه به شرایطی که داریم باید از بین‌شون انتخاب کنیم.

حذف کردن صفحات اضافه

فرض کنین یه محتوا در مورد «انواع کیف زنانه» نوشتیم و به اشتباه یه سری تگ داخلش زدیم، مثل «کیف های زنانه»، «انواع کیف‌های زنانه»، «کیف زنانه» و… . خب این کار اشتباه بوده و باعث شده صفحات بی‌ارزش زیادی رو ایجاد کنیم. برای اصلاح کافیه که این صفحات تگ رو یا ریدارکت 301 کنیم به صفحه «انواع کیف زنانه» و یا این تگ‌ها رو نو ایندکس کنیم و بعد از یکی دو هفته که از ایندکس گوگل خارج شدن، حذف‌شون کنیم.

یعنی به طور کلی، هر وقت دیدیم چند صفحه داریم که با هم کنیبال شدن، در صورتی که صفحات غیر هدف ارزشی برامون نداشتن، کافیه که با حذف یا ریدارکت کردن‌ از شرشون راحت شیم (وقتی صفحه‌ای رو ریدارکت می‌کنیم، اعتبار اون صفحه به طور کل به صفحه مقصد منتقل می‌شه).

نو ایندکس کردن

راهکارِ حذف کردنِ صفحه، همیشه کاربردی نیست. چون فرض کنین یه صفحه محصول در مورد «سئو خارجی» دارین و از طرفی یه مقاله ام در مورد همین «سئو خارجی» منتشر کردین و هر دوی این صفحات برای شما مهمن و نمی‌خواین هیچ‌کدومشون رو حذف یا ریدارکت کنین. از طرفی خب باید مشکل کنیبالیزیشن رو هم برطرف کنین. این جور موقع‌ها کافیه یکی از صفحات رو نو ایندکس کنین.

در واقع زمانی که بین دو صفحه که هر دو با یه کلمه کلیدی سئو شدن و می‌خواین که هر دوی اون صفحات داخل وبسایت‌تون باشه، برای برطرف کردن هم‌نوع خواری، باید به روش نوایندکس کردنِ یکی از اون دو صفحه متوسل بشین.

نو ایندکس کردن صفحه برای حل مشکل کنیبالیزیشن

ادغام کردن و حذف محتوای اضافه

بیشتر موقع‌ها وقتی یه پروژه جدید رو دست می‌گیرم، موقعی که می‌رم مقالات‌ سایت‌شون رو نگاه ‌کنم می‌بینم کنیبالیزیشن بی‌داد می‌کنه! یعنی مثلا یه بار به محتوا در مورد «مزایای کابینت روشویی» نوشتن، بعد چند ماه بعدش دوباره یه محتوای دیگه در همین مورد نوشتن که فقط تیترش یه ذره فرق می‌کنه و مثلا عنوانش هست «4 مزیت کابینت روشویی». خب مفهوم کلیدی این دو صفحه کاملا یکسانه، هر چند که خودِ محتوای صفحات، تکراری نیست. این اشتباه معمولا یا از روی فراموشی اتفاق می‌افته یا سئوکارِ نا بلد!

این جور موقع‌ها بهتره که از بین اون دو مقاله، مقاله‌ای که جایگاه یا ورودی بهتری داره رو انتخاب کنیم و محتوای اون صفحه‌ی اضافه رو به این صفحه، اضافه کنیم و اون صفحه‌ی اضافه رو حذف و ریدارکتش کنیم.

ادغام کردن و حذف محتوای اضافه برای اصلاح کنیبالیزیشن

استفاده کردن از تگ کنونیکال

به طور کلی، تگ کنونیکال یه کد html هستش که به کمکش می‌تونیم اعتبار یک صفحه رو به یه صفحه دیگه انتقال بدیم. دقت داشته باشین که فرق کنونیکال با ریدارکت اینه که توی ریدایرکت وقتی ما صفحه a رو به صفحه b  ریدایرکت می‌کنیم، دیگه نه کاربرها و نه ربات‌های گوگل به صفحه a نمی‌تونن دسترسی داشته باشن و با وارد کردن آدرس صفحه a، به طور خودکار به صفحه b  منتقل می‌شن.

ولی وقتی از تگ کنونیکال استفاده می‌کنیم و صفحه a رو به صفحه b کنونیکال می‌کنیم، کاربرها هنوز هم به صفحه a دسترسی دارن و با وارد کردنِ ادرسِ صفحه a ، به آدرسِ دیگه‌ای ریدارکت نمی‌شن. امااا در نظر ربات‌های گوگل، اعتبار صفحه a به طور کل به صفحه b  منتقل می‌شه. در واقع کنونیکال فقط می‌اد ارزشِ سئوییِ صفحه مبدا رو به مقصد منتقل می‌کنه بدون اینکه کاربر رو ریدارکت کنه.

البته ناگفته نماند که کنونیکال، بگیر نگیر زیاد داره! یعنی ممکنه با وجود این که ما یه صفحه رو به یه صفحه دیگه کنونیکال کردیم، بازم گوگل برای صفحه a ارزش قائل ‌شه و اعتبار رو منتقل نکنه. تو این مقاله جاش نیست ولی در مورد کنونیکال، مفصل بعدا بیشتر صحبت می‌کنیم :))

استفاده کردن از تگ کنونیکال برای حل مشکل کنیبالیزیشن

خب بریم سر بحث خودمون (کاربرد کنونیکال برای رفع کنیبالیزیشن)!

فرض کنین یه محصول داریم به اسم گوشی سامسونگ s7، قاعدتا رنگ‌بندی های مختلف هر گوشی تنها فرقشون توی رنگ‌شون هست و مثلا مشخصات سخت افزاری مثل دوربین و رم و… فرقی نداره با هم. حالا فرض کنین که بیایم برای هر رنگ بندی یه صفحه جدا ایجاد کنیم؛ خب توی این وضعیت علاوه بر این که با کنیبالیزیشن رو به رو می‌شیم، با مشکل محتوای تکراری (Duplicate content) توی سایت‌مون هم مواجه می‌شیم.

توی این شرایط بهتره یه صفحه رو به عنوان صفحه اصلی در نظر بگیریم و رنگ‌بندی‌های دیگه‌ی اون مدل رو به اون صفحه اصلی کنونیکال کنیم تا اعتبار بین‌شون پخش نشه. البته کلا برای این سبک محصولات، استراتژی‌های بهتر دیگه‌ای هم برای معرفی محصولات وجود داره؛ مثلا بیایم کلا یه صفحه محصول متغیر بزنیم و رنگ‌بندی‌های مختلف رو هم توی همون صفحه معرفی کنیم. برای انتخاب استراتژی درست، المان‌های مختلفی رو باید نظر گرفت که الان خارج از بحث این مقاله‌ست.

بهبود لینک‌سازی داخلی و خارجی

در کنار روش‌های دیگه که اشاره شد، طبیعتا با تقویت و اصلاح لینک‌سازی‌های داخلی می‌تونیم به گوگل بفهمونیم که بین دو صفحه که با هم کنیبال شدن، کدوم برامون مهمه و می‌خوایم باهاش رتبه بگیریم. پس از این مورد هم نباید غافل شیم. همین‌طور خوبه که آمار لینک‌سازی خارجی و انکرتکست‌هایی که استفاده می‌شه رو با ابزارهایی مثل ahrefs بررسی کنیم.

چطور از Cannibalization جلوگیری کنیم؟

خب تا الان حتما به نتیجه رسیدین که کنیبالیزیشن چه بلای خانمان سوزیه : ))

برای همین بهتره بدونیم که چه جوری می‌شه ازش جلوگیری کرد تا دیگه درگیرِ راه‌حل‌های مختلف برای برطرف کردنش نشیم. در ادامه به دو تا راه ساده برای در امان موندن از این بلا اشاره می‌کنم.

تحقیق کلمات کلیدی اصولی، از نان شب واجب‌تر!

متاسفانه بعضی از کارفرماها یا حتی سئوکارهای کارنابلد، فکر می‌کنن همین که فِرت فِرت دارن بابت محتوا هزینه می‌کنن و سایت‌شون رو با محتواهای یونیک آپدیت می‌کنن، دارن در حق سایت‌شون نهایت لطف رو می‌کنن و به هیچ کار دیگه‌ای نیاز نیست!!

درسته که سایت باید با محتواهای ارزشمند و یونیک آپدیت بشه، اما قبل از سفارش محتوا و صرف هزینه، کار مهم‌تری که باید انجام بشه، اینه که تحقیق کلمات کلیدی رو درست انجام داده باشیم و به مفهوم‌ کلیدی اون صفحه و کانسپت‌اش تسلط کامل داشته باشیم. این جوری نه تنها محتواها و صفحات تکراری و بی‌ارزش ایجاد نمی‌کنیم، بلکه کاملا می‌دونیم تو چه مسیری داریم قدم برمی‌داریم و به رشد سایت‌مون کمک می‌کنیم. پیشنهاد می‌کنم قبل از تولید و انتشار محتوا، حتما سراغ آموزش سئو محتوا برین، حالا چه از منابع فارسی چه انگلیسی، چه رایگان و چه غیر رایگان.

افزونه یوست سئو، کمک دست شما

شاید الان فکر کنین می‌خوام بگم کافیه افزونه یوست رو نصب کنین تا خودش کار سئو محتوا رو براتون انجام بده و جلوی کنیبالیزیشن رو بگیره و… :)) امااا اصلا این طور نیست. فقط می‌خوام به یه قابلیت این افزونه اشاره کنم که باعث می‌شه موقع سئو کردن محتوا اگه داشتیم با یه کلمه کلیدی تولید محتوا می‌کردیم که قبلا هم برای اون کلمه کلیدی محتوا زدیم، بهمون هشدار می‌ده و اینجوری از تولید محتواهای تکراری می‌تونیم جلوگیری کنیم. عکس زیر رو نگاه کنین:

جلوگیری از  کنیبالیزیشن کلمه کلیدی در وبسایت با افزونه یوست

من قبلا یه محتوا در مورد «کیوورد استافینگ» منتشر کردم و الان که دوباره توی قسمت کلمه کلیدی یوست، کلمه «کیوورد استافینگ» رو به عنوان کلمه کلیدی وارد کردم، بهم هشدار داد که قبلا هم همچین محتوایی زدی.

جمع‌بندی

توی این مقاله در مورد Cannibalization یا همون هم‌نوع خواری توی سئو صحبت کردیم و گفتیم چی‌ می‌شه که گرفتار کنیبالیزیشن می‌شیم، چه انواعی داره و چطور می‌تونیم مشکل صفحاتی که از سایت‌مون با هم کنیبال شدن رو برطرف کنیم. همین طور تاثیراتی که این اتفاق می‌تونه روی سئو سایت داشته باشه رو هم با هم بررسی کردیم و نکات مهمی رو مرور کردیم. در انتها هم چند روش برای جلوگیری از بلای منحوس کنیبالیزیشن معرفی کردم: ) امیدوارم این مقاله تونسته باشه هر چند کوچیک، توی این زمینه به شما  کمک کنه. اگه سوالی هم در این خصوص دارین، حتما توی کامنت‌ها مطرح کنین که در موردش بیشتر صحبت کنیم.

فوتر سایت